Εσωτερικός διάλογος ή αλλιώς «τι κουβεντιάζεις με τη φωνή μέσα σου;»

Τι είναι ο εσωτερικός διάλογος;
Ο εσωτερικός διάλογος είναι ένας τρόπος αυτοαναστοχασμού που επηρεάζει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές.
Το 2007, μελέτη του SR Jones ανέφερε πως η ικανότητα να μιλάμε στον εαυτό μας έχει μεγάλες ομοιότητες με την κανονική ομιλία. Ο Vygotsky ,ο σοβιετικός αναπτυξιακός ψυχολόγος παρατήρησε ότι τα παιδιά συχνά αφηγούνται τις πράξεις τους δυνατά, πριν αντικαταστήσουν αυτήν τη συνήθεια με εκείνη των ενηλίκων: την υποφωνητική άρθρωση. Σε αυτήν δεν ακούγεται ήχος, αλλά το στόμα εξακολουθεί να κινείται, έως ότου μάθουμε να αναστέλλουμε αυτές τις κινήσεις, ενώ συνεχίζουμε να μιλάμε στον εαυτό μας.Έως την εμφάνιση του Vygotsky, το φαινόμενο που είχε ονομαστεί «εγωιστική ομιλία» αφορούσε παιδιά που μιλούσαν στον εαυτό τους, ενώ εκτελούσαν μια γνωστική αποστολή. Στην δεκαετία του 1920, ο Ελβετός αναπτυξιακός ψυχολόγος Jean Piaget είχε προτείνει την ιδέα ότι το να μιλάμε στον εαυτό μας δυνατά, η «εγωιστική ομιλία», είναι η αρχική μορφή λόγου από την οποία αναπτύσσεται ο «κοινωνικός λόγος». Είχε σημειώσει και ότι η εσωτερική ομιλία εξαφανίζεται όπως μεγαλώνει το παιδί.

Ο Vygotsky ενέταξε την εσωτερική ομιλία στη θεωρία του για τη γνωστική ανάπτυξη. Κατ’ αυτόν, ο ιδιωτικός λόγος αντιπροσωπεύει ένα στάδιο μετάβασης στη διαδικασία εσωτερίκευσης, στο οποίο οι διαπροσωπικοί διάλογοι δεν έγιναν ακόμη ενδοπροσωπικοί. Είχε τονίσει ότι, όταν αναπτύσσεται ο κοινωνικός λόγος και αργότερα εξωτερικεύεται, ο εσωτερικός μονόλογος εσωτερικεύεται. Δεν “πεθαίνει” . Η ιδιωτική ομιλία (αναπτυξιακό χαρακτηριστικό) είχε πρωταρχικό ρόλο στην αυτορρύθμιση της γνώσης και της συμπεριφοράς. Η ιδιωτική ομιλία δεν αποδυναμώνεται μετά την ολοκλήρωση της εσωτερίκευσης, αλλά μπορεί να παραμείνει στην ενήλικη ζωή ως πολύτιμο εργαλείο αυτορρύθμισης και παρακίνησης.


Παράδειγματα εσωτερικού διαλόγου:
-Μιλάμε στον εαυτό μας οργανώνοντας λίστες επιθυμιών και προτεραιοτήτων
-Επαναλαμβάνουμε οδηγίες στο μυαλό μας
-Στην προετοιμασία μιας παρουσίασης μιας εργασίας κάνουμε μια νοητή αναπαράσταση παίζοντας αυτά που πρόγραμματιζουμε να πουμε ή απαντούμε σε πιθανές ερωτήσεις (ο εσωτερικός διάλογος εδώ βοηθά στην λειτουργική μνήμη).
-Συζητάμε με τον εαυτό μας σχετικά με την λύση ενός προβλήματος (υπάρχει μια νοερή συνομιλία).
-Μας κόλλησε ένα τραγούδι στο μυαλό! Είναι ένας συχνός τρόπος να εκφράζεται η εσωτερική μας φωνή.
-Διαβάζουμε ένα βιβλίο και ‘ακούμε’ την δική μας φωνή να μας αφηγείται την εξέλιξη.


Τα παραδείγματα των εσωτερικών διαλόγων προέρχονται από το Healthline

synexelixis21@gmail.com