Ξέρεις τι είναι το ODD? Ή αλλιώς η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή ?

Είναι μια συμπεριφοριστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανυπακοή και θυμό κατά των προσώπων εξουσίας στη ζωή ενός παιδιού και μπορεί να επηρεάζει την προσωπική ζωή, την σχολική απόδοση αλλά και την κοινωνική ζωή.

Είναι φυσιολογική? Όλα τα παιδιά ενδέχεται να αντιδρούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πχ κούραση, πείνα, άγχος, αναστάτωση. Ωστόσο η επαναλαμβανόμενη και διαρκής προκλητική συμπεριφορά και εχθρική διάθεση η οποία ξεχωρίζει με αυτή των υπόλοιπων συνομήλικων παιδιών ίδιου αναπτυξιακού επιπέδου είναι κάτι που χρειάζεται να μας απασχολήσει.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

· Έχουν ισχυρή ανάγκη να έχουν τον έλεγχο και θα κάνουν σχεδόν οτιδήποτε για να τον αποκτήσουν.

· Συνήθως αρνούνται την ευθύνη για την κακή συμπεριφορά τους και έχουν ελάχιστη εικόνα για το πώς επηρεάζουν τους άλλους.

· Πολύ γρήγορα παρατηρούν πώς αντιδρούν κοινωνικά οι άλλοι (πχ τι απαντήσεις δίνουν ) και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις αντιδράσεις προς όφελος τους σε οικογενειακά ή κοινωνικό περιβάλλον.

· Αυτά τα παιδιά δείχνουν να ανέχονται την μεγάλη αρνητικότητα του περιβάλλοντος- στην πραγματικότητα φαίνεται να παίρνουν ευχαρίστηση από μεγάλες συγκρούσεις που κυριαρχεί το αίσθημα θυμού και αρνητικότητας από τους άλλους- και είναι συχνά οι νικητές στις κλιμακούμενες συγκρούσεις.

Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους ήταν δύσκαμπτα και απαιτητικά από πολύ μικρή ηλικία.

Συμπεριφορικές στρατηγικές και προσεγγίσεις για τα παιδιά με ΟDD

· Αποφασίστε ποιες συμπεριφορές πρόκειται να αγνοήσετε.

· Παρέχετε συνέπεια, δομή και σαφείς συνέπειες για τη συμπεριφορά του παιδιού. Δοκιμάστε πότε το παιδί σας απαντά θετικά.

· Ποτέ μην αυξάνετε τη φωνή σας.

· Δηλώστε τη θέση σας με σαφήνεια.

· Αποφύγετε όλους τους αγώνες εξουσίας με το παιδί.

Μακροπρόθεσμα το ODD ενδέχεται να οδηγήσει σε διαταραχή διαγωγής μέσα στην ανήλικη ζωή.

synexelixis21@gmail.com